SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Flurkmarks Idrottsklubb
Om klubben

 

Flurkmarks IK inregistrerades med parollen: ”Flurkmarks IK har till ändamål att på sin ort, genom utövande av olika idrotter höja intresset för dessa och därigenom utbilda goda idrottsmän samt dessutom verka för sund kamratanda hos byns ungdom”.

 

Historik

 

Flurkmarks IK  inregistrerades som idrottsförening 1939, men man startade med aktiviteter för byns ungdomar redan 1935 då man anlade en fotbollsplan efter vägen mot Ådala. 

 

Den första styrelsen bestod av, ordförande Evert Oscarsson, sekreterare William Högberg och kassör John Åström. Under krigsåren låg man lågt men 1940 skänktes 700:- till försvarslån vilket var mycket pengar på den tiden. När kriget tog slut spelade man fotboll tillsammans med Hissjö och vann Sävarserien 1953-54.

 

1960 gjorde man en skrivelse till byåldermannen om en ny idrottsplan efter Långbrännavägen men det tog sen 20 år innan den blev verklighet.  Man började också spela bandy i 11-mannalag och 1963 vann man serien och gick upp i div. III. Samma år vann fotbollslaget div. 7. 1966 vann man sedan serien i div. 6.

 

På 70-talet startades bingoverksamhet på skolan och midsommarauktionerna började anordnas. Pojklaget födda 63-64 vann kommunserien i fotboll 1975 och seger i 70-iaden för distriktet. A-laget åkte ur div 11 men vann DM. En damsektion, Flurkorna, bildades som hade som mål att få ett elljusspår eller bygdegård till byn. Även en bagarstuga diskuterades.

 

1977 spelade herrarnas A-lag 23 matcher utan förlust och vann div. 6. De segrade också i AC-cupen där ett 60-tal lag deltog. 1981-82 spelades bandy i div. 1. Fotbollen lades ner pg.a. ledarbrist och så småningom också bandyn som blev alltför kostsam. Under 70-talet var Rolf Sundström ordförande.

 

1982 valdes Ivar Grönlund till ordförande, Fritz Karlsson kassör och Valter Oscarsson sekreterare. Samtidigt tog ungdomsfotbollen fart. Christer och Solveig Johansson hade 15 barn i träning på hösten men nästa vår 40-45 st blandat pojkar och flickor. Flera nya ungdomsledare rekryterades och A-laget i fotboll startade igen. Man anlade ett dagljusspår och inför -83-84 även belysning. Tåve Wikström höll i skidåkningen som var väldigt populär.

 

Markägarna upplät mark till elljusspåret och byamännen beslutade att en idrottsanläggning skulle få uppföras på byns mark. En grusplan uppfördes och på sin nuvarande plats och en klubbstuga byggdes. Allt virke till byggnades skänktes av markägarna och sågades och många sponsorer inom byggföretag skänkte annat. Hela anläggningen byggdes med ideella krafter och man har inte behövt låna pengar.

Sedan mitten av 80-talet har revyer framförts.

 

Under 90-talet anlades gräsplan och en bagarstuga uppfördes. Hantverksmässa har hållits först åren varje år och sen vartannat år fram till pandemin. Ordförande var Dan Weinehall som sen lämnade över till Gerhard Ågren. 1995 flyttades midsommarauktionen från skolan till nya idrottsplatsen. Gerhard och Kia Oscarsson höll i ungdomsidrotten som delvis samarbetade med Ersmarks IK.

 

Under 2000-talet las herrlaget ner och istället var det damlaget som var representationslag och som fortsatte upp till div. II.

 

Ett samarbete med Hissjö och Tavelsjö har under många år bedrivits inom ungdomsfotbollen och damlaget tillsammans med Ersmarks IK. Skidåkningen har också bedrivits av Anders Eliasson. Numera hålls spåret uppe och sköts ideellt från FIK:s sida för motionsåkning.

 
Sponsorer